top of page
Wat zit er in de grond? Giftige stoffen waar Landview op onderzoekt

Bodemverontreiniging is vaak onzichtbaar, maar kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid, het milieu en toekomstige ontwikkelingen. Bij Landview onderzoeken we regelmatig locaties op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Dit doen we bijvoorbeeld bij aankoop van grond of panden, bij bouwprojecten of bij herontwikkeling van terreinen. Maar welke stoffen zoeken we eigenlijk precies? Hieronder lichten we de belangrijkste toe.


Zware metalen

Zware metalen zoals lood, cadmium, kwik, koper en zink komen van nature voor in de bodem, maar kunnen ook in schadelijke concentraties aanwezig zijn door menselijke activiteit, zoals oude industrieën of verkeer. Langdurige blootstelling kan schadelijk zijn voor mensen, dieren en planten.


PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen)

PAK’s ontstaan bij onvolledige verbranding van koolstofrijke materialen, zoals hout, kolen, olie of asfalt. Ze zijn vaak aanwezig in (voormalige) industriegebieden of plekken waar veel verkeer is geweest. Sommige PAK’s zijn kankerverwekkend en lastig afbreekbaar.


Minerale olie

Olieverontreiniging komt vaak voor bij tankstations, garages of oude industrieterreinen. Denk aan motorolie, diesel of stookolie. Deze stoffen kunnen grond en grondwater ernstig aantasten en zijn slecht voor het ecosysteem.


VAK (Vluchtige Aromatische Koolwaterstoffen)

VAK's zoals benzeen, tolueen en xyleen komen voor in benzine en oplosmiddelen. Ze kunnen verdampen uit de bodem en zo de luchtkwaliteit binnenshuis beïnvloeden. Vooral in stedelijke gebieden is dit een risico bij bijvoorbeeld woningbouw op vervuilde grond.


VOCL (Vluchtige Gehalogeneerde Koolwaterstoffen)

Deze stoffen zijn gebruikt als oplosmiddel en ontvetter in onder meer de metaalindustrie. Denk aan PER en TRI. Ze zijn vluchtig, hardnekkig en vaak diep in de bodem doorgedrongen. Sommige VOCL’s zijn kankerverwekkend en lastig te saneren.


Asbest

Asbest werd tot begin jaren ’90 veel gebruikt in bouwmaterialen. Bij sloop of verwering kunnen stukjes in de bodem terecht zijn gekomen. Vooral bij oudere panden of voormalige bedrijfsterreinen is onderzoek naar asbest cruciaal, zeker bij geplande grondroering of bouwwerkzaamheden.


PFAS

PFAS (Per- en PolyFluorAlkylStoffen) zijn een groep chemische stoffen die nauwelijks afbreken in het milieu. Ze komen onder andere uit blusschuim, textiel of non-stick coatings. Inmiddels zijn PFAS een landelijk milieuprobleem en gelden er strikte regels voor grondverzet.


Waarom bodemonderzoek belangrijk is

Veel van deze stoffen zijn onzichtbaar, geurloos en kunnen decennialang in de bodem aanwezig blijven. Zonder onderzoek weet je niet waar je aan toe bent en dat brengt risico’s met zich mee: voor gezondheid, juridische aansprakelijkheid én financiële planning.


Heeft u een locatie waarvan u wilt weten wat er in de grond zit? Neem contact met ons op. We denken graag met u mee.


Wat zit er in de grond? Giftige stoffen waar Landview op onderzoekt

bottom of page